23 d’abr. 2013

Accidents recents i responsabilitats del guia benèvol


A rel de l’accident de la serra de Gredos a on una noia va perdre la vida i ha sigut responsabilitzat i imputat el guia benèvol, us vull fer una sèrie de reflexions i recomanacions al respecte.

En primer lloc, he de dir que és molt trist i lamentable que qualsevol activitat que es realitzi tingui un resultat tant terriblement advers i mai la vida s’ha de posar en risc innecessàriament (i crec que no és el cas). La vida és el valor més preuat que tots tenim, sense ella deixem d’existir. Desgraciadament aquest accident suma al que va tenir el fotògraf Paco Elvira al Garraf dins de la mateixa setmana i que també li va costar la vida.

Com ja us vaig expressar anteriorment em sento incapaç d’analitzar amb prou detall l’accident com per treure cap conclusió ni ensenyança i us he de dir que fa molt de temps que estic molt relacionat amb temes de seguretat, fonamentalment per la meva feina que no té res a veure amb la muntanya, però a on la vida és una valor molt proper.

Amb tot i això, només vull dir-vos que espero que mai ens trobem en una situació igual, tot i que ja hem patit ensurts suficientment alertadors. També dir-vos que, tot i que jo soc un guia “benèvol” (es a dir, sense cobrar res), tinc una sèrie de responsabilitats que no puc eludir, que les accepto perquè no em queda més remei si vull continuar amb aquest projecte d’esport, cordialitat i diversió (que son els diumenges pel matí).

Si vull, si voleu que aquesta activitat continuí us he de demanar, a  tots els que vingueu, la màxima col·laboració en no crear més riscos que els inevitables....resumint, que heu d’estar federats per tal de tenir cobert el rescat i l’assistència, que  heu de fer cas al guia (jo) i no perdre mai el contacte visual amb ell (amb mi), que son sortides en grup, per tant ningú ha d’actuar per ell mateix, sinó seguir les decisions del guia i que en situacions adverses les decisions sempre han de ser consensuades i solidaries en favor del més dèbil.

Per últim només demanar-vos que llegiu amb interès una entrevista amb un expert publicada al web de la federació madrilenya de muntanya i que he penjat al blog, us he subratllat algunes frases a tenir en compte. També us adjunto una noticia de dos accidents de muntanya d’aquest passat diumenge, veureu que tot i que practicaven senderisme i només van ser lesions de turmell va ser necessari helicòpter per evacuar als ferits !


Us destaco un punt molt concret sobre el que us demano la màxima col·laboració, ... sempre !!: En ocasiones hemos comprobado que en estas convocatorias cada uno marchaba a su aire sin que nadie se preocupara por el grupo, pensando que cada uno era autónomo e individual; el convocante era responsable de todos ellos y no estaba poniendo los medios para garantizar la seguridad del grupo.