5 de maig 2020

Quin és el sostre del Municipi de Castelldefels?



Quin és el sostre del Municipi de Castelldefels?. Una pregunta que sembla senzilla no ho és tant i estem tenint dificultats per saber quin és exactament el Puig més alt de casa nostra.
Jo em pensava que el Puig més alt era el del Cérvol perquè en la majoria de mapes consta com a únic Puig en aquesta zona (la Pleta del Cérvol) que és la més alta del municipi. Però a rel d’un joc que vàrem fer i per les aportacions d’altres persones que van buscar en altres fonts d’informació, resulta que el Puig més alt seria el Puig del Pi (de la Romeguera en algun mapa antic), però….és així?

És el Puig del Pi el més alt de Castelldefels?
Si busquem al ICGC (Institut Cartogràfic Geològic Catalunya) com a organisme oficial més important en relació al nostre territori trobem que, efectivament:
  • Puig del Pi: 310,65 m.
  • Puig del Cérvol:  306.49 m.
Semblaria que ja està resolt, però en el mateix mapa apareix un vèrtex geodèsic prop del Puig. Si busquem la fitxa d’aquest geodèsic, resulta que diu que està en el terme municipal de Gavà, per tant el Puig encara estaria més endins del terme de Gavà i no seria el Puig més alt de casa nostra. Si bé podríem pensar que la fitxa del vèrtex és errònia perquè el punt està al cantó del camí que correspon a Castelldefels i si considerem que el camí (SL-C 99) és el límit territorial (més o menys), el vèrtex està a casa nostra, però el Puig continua estan a l’altre cantó, per tant a Gavà. Dit de pas que en molts mapes no figura el límit municipal i en el cas de l’Alpina, justament en aquest tram no està dibuixat!.

Està el Puig del Pi dins del nostre terme municipal o està a Gavà?
Com veieu la cosa s’embolica. Si el Puig del Pi no està a Castelldefels, llavors, el Puig del Cérvol seria el més alt, però no seria el sostre ja que l’espai al voltant del geodèsic (prop del Puig del Pi) està més alt i, potser, s’hauria de definir aquesta zona per donar nom al punt més alt, tot i que no sigui un Puig.

Sigui com sigui, per què la majoria de mapes especialitzats (Alpina, Piolet, Parc del Garraf,...) ignoren al Puig del Pi, sent el més alt d’aquesta zona?
Desconec qui té competències en aquests temes, tampoc sé si és molt important saber quin és el Puig més alt de Castelldefels, però crec que s’hauria d’establir encara que només fos per curiositat, com la que se m’ha despertat a mi.
Si algú em pot ajudar o vol agafar el meu testimoni de cercar i declarar el punt més alt li agrairé. Als editorials de mapes i al parc, el hi agrairé que facin constar el Puig del Pi com a més alt de la zona, és de rigor reconèixer la seva existència i si, a més, ho és de Castelldefels, tan millor!

Adjunt hi ha uns mapes on es dedueix el que dic. També en aquest enllaç:
hi ha un arxiu “comprimit” on trobareu un resum de la majoria de mapes i webs consultades (ICGC, IGN, Alpina, Piolet, Parc del Garraf, i d’altres).

Ens agradaria resoldre l’enigma i que alguna autoritat en la matèria es pronunciés, moltes gràcies per endavant.