20 d’ag. 2018

Compte! La Tora Blava: La planta més tòxica d’Europa.


Aquest diumenge vam fer el Pedraforca i un company de caminada ens explicava i alertava sobre la gran toxicitat de la Tora Blava, una preciosa planta, però que pot ser mortal (compte!, ni tan sols s’ha de tocar). La vam veure al Pedra, però la podeu trobar en altres muntanyes de Catalunya.

Aquí trobareu informació: https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Tora_blava

D’aquest enllaç us adjunto l’aparta de la toxicitat:
La tora blava és considerada la planta més tòxica d'Europa. És així per la presència d'aconitina i pseudoaconitina, que tenen acció cardiotòxica i neurotòxica si se'n fa un mal ús. Aquests dos alcaloides, altament actius, persisteixen després de la dessecació de la planta. La toxicitat de l'acònit és tal que una dosi d'1 mg d'aconitina pot ser letal.
En cas que es produís una ingesta de tora blava, els primers símptomes apareixen al cap de pocs minuts. La primera manifestació és una sensació de cremor als llavis, la llengua i la boca. A continuació es presenta un quadre neurològic característic amb formigueig a les extremitats, cefalees, estat de confusió i trastorns visuals. Tot seguit es produeix una paràlisi progressiva també molt característica. L'acònit és una planta amb un intens neurotropisme i el seu efecte tòxic ocasiona paràlisi dels centres bulbars que es manifesta en quadres de dificultat respiratòria i arrítmies cardíaques (bradicàrdia, taquicàrdia supraventricular i trastorns de la conducció). En aquestes circumstàncies les convulsions són freqüents. La mort pot sobrevenir al cap d'una o dues hores de la ingesta com a conseqüència de les arrítmies o per paràlisi respiratòria causada, de vegades, per un edema pulmonar. El pronòstic és molt greu.
A vegades, però, n'hi ha prou amb el contacte amb la pell per tal que es doni alguna irritació o prurit, ara bé, generalment es tracta de reaccions poc importants.