18 d’oct. 2016

Responsabilidad de la persona que ejerce de guía en la montaña.

En el blog: “Los senderos de osnofla”,  trobareu un article al qual podeu accedir per l’enllaç:
que parla de la Responsabilitat de la persona que exerceix de guia a la muntanya.

M’agradaria que  tots els que veniu i/o heu vingut a caminar amb mi tingueu a bé de llegir l’article, més encara si vosaltres sou també dels que porteu amics a la Muntanya. De tot el text, per si no us el voleu llegir integra, us remarco uns quants punts importants:

- Más de uno se sorprenda cuando sepa que el simple hecho de actuar como organizador de una excursión nos hace responsables del grupo,
- Debemos ser conscientes de que los guías casuales que toman el liderazgo en cualquier actividad que entrañe cierto riesgo se hacen responsables del grupo.
- En los casos en los que un grupo de amigos nos reunimos para caminar juntos, el organizador o persona que suele hacer de guía del grupo, bien por conocer mejor la zona, por tener mayor experiencia en la montaña o simplemente porque decida actuar de líder del grupo Debe adoptar la medidas de precaución necesarias para prevenir que se produzcan accidentes, evitando riesgos innecesarios, acciones imprudentes o exponiendo al grupo a una ruta de dificultad o nivel superior al de los senderistas a los que acompaña.
- En ningún caso dejar que el grupo se disperse o abandonar a alguno de ellos por perder el ritmo. Ya que legalmente esa persona es responsable del grupo al que conduce o acompaña.
- concienciar de la importante responsabilidad que asumimos cuando conducimos a un grupo de personas por la montaña.
- que el guía se asegure de que los componentes del grupo al que conduce o acompaña estén federados en montaña con lo cual están cubiertos por la póliza de seguro, que asumirá los gastos de posibles rescates, traslados y asistencia sanitaria o indemnizaciones.


Si ho heu llegit, al menys el que us he remarcat, potser m’entendreu un poc més quan us demano col·laboració o m’enfado per la falta de compactació del grup. Crec que mai ningú dels que van lents s’han sentit abandonats per mi, potser un pèl aïllats, però sempre estic pendent d’ells, però els que més problemes m’han donat han sigut els que ha volgut ser capdavanters i oblidar-se del que tenen a darrera, espero que desprès d’aquests petits apunts i d’altres que també hauríeu de llegir (intentaré anar-vos donant més referències), entengueu un poc més la difícil tasca d’un guia benèvol, sobretot en quan a la responsabilitat que assumeix a canvi de res i que moltes vegades és criticat per una excessiva disciplina o falta de rauxa, quan la hipotètica diversió d’una transgressió de les normes pot tornar-se en contra del únic responsable del grup.